Yangın Söndürme Cihazları

Yangın Söndürme Cihazları

Yangın Kapısı

Standart Yangın Kapısı, Camlı Yangın Kapısı General Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Kapısı Sistemleri konusunda Hizmetinizdedir.

Yangın Merdiveni

Yangın Merdiveni Yönetmeliği Bir yapıda ortak olarak kullanılan yapılardan yangın anında çıkış için kullanılacak olanına yangın merdiveni denilmektedir. Bu yangın merdivenlerinin kurulumu sırasında dikkat edilecek hususları belirleyen yasalara da yangın merdiveni yönetmeliği denilmektedir. Yangın merdivenlerinin kurulumu yangın merdiveni yönetmeliklerince zorunludur ve kurulduktan sonra yönetmeliklere uygun olup olmadığı düzenli aralıklarla denetlenmektedir. Yangın merdiveni yönetmeliklerinde belirtilen bazı kurallara değinmek istiyorum.

Yangın Pompaları

Yangınla mücadelede kullanılan pompalar, yangın esnasında tesisat dirençlerini yenerek daha önceden hesaplanmış su çıkış ağızlarındaki basıncı ve gerekli debiyi karşılayacak şekilde projelendirilir ve seçilirler. Yangın pompaları, temel olarak yağmurlama sistemleri yani sprinkler tesisatını, yangın dolaplarındaki hortum tesisatını ve itfaiye su alma ağızları dediğimiz hidrant tesisatlarını basınçlandırır. Yangın pompa sistemleri ana pompalar ve jokey pompadan oluşur. Ana pompalar mutlaka yedekli olarak projelendirilmelidir. Sistemde bir ana yangın pompası kullanılması halinde, aynı kapasitede yedek bir pompa da olması gerekir. Birden fazla pompa olması halinde, toplam kapasitenin en az %50’si yedeklenmek şartıyla, yeterli sayıda yedek pompa kullanılır. Örneğin 2 asıl 1 yedek pompanın olduğu bir sistemde, pompaların her biri sistem kapasitesinin %50’sini karşılayacak şekilde seçilebilir.

Hidrant Sistemleri

Hidrantlar, binalarda çıkan yangınlar büyüdüğünde dışarıdan, söndürme yapılması için gerekli suyun temin edilmesini sağlayan elemanlardır. Yangın hidrantlarının anma çapları 80, 100 ve 150 mm olarak mevcuttur. Uzunlukları da 1450, 1750 ve 2150 mm olarak değişebilmektedir. Yangın hidrantları çok riskli bölgelerde 50 m, riskli bölgelerde 100 m , orta riskli bölgelerde 125 m ,az riskli bölgelerde 150 m aralıklarla konulabilmektedir.

Yangın Dolabı ve Hortum Sistemleri

Yangın söndürücü cihazların muhafaza edilmesi için kullanılan kabinlerdir. 1kg, 2kg, 4kg ve 6kg kapasitedeki yangın söndürücü cihazlar için üretilirler. Cam kapaklı ve saç kapaklı olarak 2 farklı tipi mevcuttur.

Sprink Söndürme Sistemleri

Sprinkler özel olarak tasarlanan yangın tesisatı üzerinde korumaya ihtiyaç duyulan alanı kapsayacak şekilde konumlandırılır. Sızdırmazlık elemanının önemli parçalarından biri olan cam tüp içindeki sıvı yangın tarafından üretilen sıcaklık nedeniyle genişler ve patlar. Bu cam tüpün çapının 5mm olan tipleri standart tepkili sprinkler, 3mm olan tipleri ise hızlı tepkili sprinkler olarak ifade edilir. Yangın esnasında ortam sıcaklığı beklenen maksimum ortam sıcaklığının 30°C üzerindeki sıcaklıklarda seçilmesi gereklidir. Yangın üzerindeki sprinkler cam tüpünün patlaması ile basınç altındaki su deflektöre (dağıtıcı) çarparak yangın üzerine püskürtülür. Sadece yangın esnasında sıcaklık artışı olan sprinkler patlar ve su akışı sağlanır. Sprinklerin K faktörü ve çapına, koruma alanlarına, montaj şekillerine, kaplama malzemelerine, aktivasyon sıcaklıklarına göre bir çok çeşidi mevcuttur. Sprinklerin K faktörleri 20-400 arasında değişebilmekle birlikte en çok tercih edilen tipleri K faktörü 80 olan standart tepkili sprinklerdir.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri

Ani veya yavaş yavaş yükselen ısıdaki değişimleri algılar. Ortam sıcaklığında, belirli bir süre içinde, belirgin bir ani artış olması veya ısının NTC termistörün alarm seviyesi set edilmiş değerine ulaşması sonucu dedektör alarm konumuna geçer. Konvansiyonel sistemlerde ve adresli sistemlerde kullanılabilir iki farklı tip mevcuttur.